2019年6月CET4閱讀理解練習(xí)(5-6)

字號(hào):


    正在考試的你,有沒有你為閱讀理解題犯愁呢?考試欄目組小編為你提供了2019年6月CET4閱讀理解練習(xí)(5-6),想知道更多相關(guān)內(nèi)容,請(qǐng)關(guān)注網(wǎng)站更新。
    2019年6月CET4閱讀理解練習(xí)(5)
    Parents often believe that they have a good relationship with their teenagers.But last summer,Joanna and Henry noticed a change in their older son:suddenly he seemed to be talking far more to his friends than to his parents.“The door to his room is always shut,” Joanna noted.
    Tina and Mark noticed similar changes in their 14-year-old daughter.“She used to cuddle up(蜷伏)with me on the sofa and talk,” said Mark.“Now we joke that she does this only when she wants something.Sometimes she wants to be treated like a little girl and sometimes like a young lady.The problem is figuring out which time is which.”
    Before age 11,children like to tell their parents what's on their minds.“In fact,parents are first on the list,”said Michael Riera,author of Uncommon Sense for Parents with Teenagers.“This completely changes during the teen years,”Riera explained.“They talk to their friends first,then maybe their teachers,and their parents last.”
    Parents who know what's going on in their teenagers' lives are in the best position to help them.To break down the wall of silence,parents should create chances to understand what their children want to say,and try to find ways to talk and write to them. And they must give their children a mental break,for children also need freedom,though young.Another thing parents should remember is that to be a friend,not a manager,with their children is a better way to know them.
    1. “The door to his room is always shut” suggests that the son______.
    A. is always busy with his studies
    B. doesn't want to be disturbed
    C. keeps himself away from his parents
    D. begins to dislike his parents
    2. What troubles Tina and Mark most is that ______.
    A. their daughter isn't as lovely as before
    B. they can't read their daughter's mind exactly
    C. they don't know what to say to their daughter
    D. their daughter talks with them only when she needs help
    3. Which of the following best explains “the wall of silence” in the last paragraph?
    A. Teenagers talk a lot with their parents.
    B. Teenagers do not want to understand their parents.
    C. Teenagers do not talk much with their parents.
    D. Teenagers talk a little about their own lives.
    4. What can be learned from the passage?
    A. Parents are unhappy with their growing children.
    B. Parents have suitable ways to talk with their teenagers.
    C. Parents should be patient with their silent teenagers.
    D. Parents should try to understand their teenagers.
    參考答案及解析
    【答案】 (1)C (2)B (3)C (4)D
    【解析】(1)句意理解題。根據(jù)第一段第二句“...he seemed to be talking far more to his friends than to his parents”及下文可知十幾歲的孩子同朋友談心要比同父母多,父母往往是最后一個(gè)知道孩子心事的人。因此文中的“The door to his room is always shut”一句不能照字面意義理解(通向他房間的門總是關(guān)著),而應(yīng)照其喻義理解,即孩子從心理上遠(yuǎn)離父母,故選C項(xiàng)。
    (2)細(xì)節(jié)理解題。由第二段第一句“Tina and Mark noticed similar changes in their 14-year-old daughter.”可知蒂娜和馬克也注意到女兒的變化,即不能知道女兒的心事。故選B項(xiàng)。
    (3)句意理解題。根據(jù)全篇文章內(nèi)容可知十幾歲的孩子很少同父母交流是問題關(guān)鍵,要解決這一問題,父母必須創(chuàng)造機(jī)會(huì)同孩子多談心。因此“the wall of silence”指的是“十幾歲的孩子同父母談心不多”,故選C項(xiàng)。
    (4)推理判斷題。由短文的最后一段建議父母要解決“十幾歲的孩子同父母談心不多”這一問題,父母應(yīng)該創(chuàng)造機(jī)會(huì)理解孩子,找到方法同孩子交談,同孩子寫信交流思想,另外要做孩子的朋友。從這一段意來看應(yīng)選D項(xiàng)。
    2019年6月CET4閱讀理解練習(xí)(6)
    It is often considered that the schoolyard is where bullies(欺負(fù))go to make other kids a miserable school life,but a new study suggests that classrooms are another popular place.
    The study,presented recently at the American Public Health Association's yearly meeting in Philadelphia,is based on the results of research from more than 10 000 middle school students who answered questions online.
    Of those researched,43% said they'd been physically bullied within the last month.A bit more than half said they'd been laughed at in an unfriendly way,and half reported being called hurtful names.About one third said groups had excluded(排斥)them to hurt their feelings.28% said their belongings had been taken or broken;21% said someone threatened to hurt them.According to the results,two-thirds of the students said they'd been bullied in more than one way over the previous month.
    The study authors mentioned that 8% of the students who answered said they'd missed school at least once during the school year because of fear of being bullied.25% said they'd taken other actions,such as missing recess(課間),not going to the bathroom or lunch,missing classes,or staying away from some area of the school to escape from experiencing a bully.
    Bullies did too much to the school life.
    1. Bullies can happen in the following places EXCEPT ______.
    A. schoolyardsB. classrooms
    C. bathroomsD. teachers' offices
    2. Which of the following is the best title?
    A. Bad School LifeB. Fear at School
    C. Bullies at SchoolD. School Problems
    3. Some students might______ to protect themselves from bullies.
    A. leave the schoolB. go for lunch
    C. hurt othersD. break others' belongings
    4. The writer feels______ about bullies at school.
    A. excitedB. disappointedC. worriedD. puzzled
    參考答案及解析
    【答案】 (1)D (2)C (3)A (4)C
    【解析】(1)細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段內(nèi)容及倒數(shù)第二段中“25% said they'd taken other actions,such as...,not going to the bathroom or lunch...”可知,老師辦公室是最不可能發(fā)生以強(qiáng)凌弱事件的,故D為正確選項(xiàng)。
    (2)主旨大意題。把握文章中心,確定文章標(biāo)題。整篇文章反映的是校園以強(qiáng)凌弱事件的調(diào)查結(jié)果。故C項(xiàng)與文章內(nèi)容最貼切。
    (3)細(xì)節(jié)理解題。從倒數(shù)第二段內(nèi)容可知,一些學(xué)生為了使自己免受欺辱而采取了逃學(xué)、不吃午飯等方法。故選A項(xiàng)。
    (4)推理判斷題。從文章最后一句話可推斷出作者對(duì)此現(xiàn)象表示擔(dān)憂。