恩波08年12月大學英語四級全真模擬答案(五)

字號:

答案及詳解
    Part ⅠWriting
    On Chinese Workers'Paid Holidays
    In 2007, the Chinese government released a draft that all employees of government organs, civil organizations, enterprises, and public-service institutions are entitled to take paid vacation after serving the same employer for one year. Some have sufficient faith that the paid holidays will improve the current tourism pattern. The new holiday scheme will give people more choices to make their holiday plans and thus it will greatly alleviate the pressure of transportation departments, security bodies, shopping malls,ect. during the current holiday boom.
    Other people wonder if the new system will be available. It is likely to be a dream to have a paid holiday. Because the problem is that many people don't dare to take long vacations. Competition is fierce. Nobody can afford a long holiday and leave the boss with an impression of not working as hard as others.
    For me, I think it is necessary for, in future, the state to issue a regulation concerning Chinese workers-paid holidays. Stregthen the employers' sense of the paid holidays. If they did so voluntarily, it will attract and retain employees. With these measures, it is expected that more employees in China are entitled to receive holiday pay for time off.
    Part ⅡReading Comprehension (Skimming and Scanning)
    1. Y 細節(jié)題根據(jù)信號詞"BMI, 85%"尋讀到第二段第一句。題干說超重的孩子是指那些在他們年齡和性別范疇內(nèi)BMI超過重量群85%的孩子。題干與原文相符。
    2. N 細節(jié)題根據(jù)信號詞 "educational system"尋讀到文章第三段,作者指出媒體或教育體系都沒有采用強勢的項目來鼓勵健康的選擇,包括鍛煉和健康食物。題干說根據(jù)這篇文章,教育體系在促進鍛煉和健康飲食上是積極的,故題干是錯誤的。
    3. Y 細節(jié)題本題的信號詞是 "watching television"。題干說據(jù)觀察孩子每天看電視一小時或更少將更有可能遠離肥胖。根據(jù)第四段最后一句:在一個研究中發(fā)現(xiàn),每天看一個小時或更少電視的孩子肥胖率最低,但是每天看四個小時或更長時間電視的孩子肥胖率。故題干是正確的。
    4. Y 細節(jié)題題干說糖的攝人是孩童期導致肥胖的重要原因。文中Lifestyle Factors下第二點中作者明確指出糖是導致孩子肥胖的重要原因。
    5. Y 細節(jié)題本題的信號詞是 "environmental, genetic factors"。題干說在多數(shù)情況下,肥胖孩子的父母也常常承受肥胖的痛苦,因為環(huán)境或基因的因素也是孩童時期肥胖的主要原因。依據(jù)Lifestyle Factors下第三點中講到的父母肥胖對孩子的影響,可知題干與原文相符。
    6. Y 細節(jié)題本題的信號詞是 "Infants, birth weight"。題干說出生分量輕的嬰兒當他們成長到孩童或青少年時期也許會面臨肥胖的危險。依據(jù)文章第二節(jié) (Causes and Risk Factors for Obesity in Children)里Factors Surrounding Birth下第一點:體重輕的嬰兒長大以后可能會身體肥胖并患有糖尿病,可知題干與原文相符。
    7. NG 綜合判斷題題干說隨著年齡的增長,肥胖的孩子獲得一個健康的重量會更難,因為存在生物學的慣性。在整篇文章中,作者沒有提及這點。
    8. cholesterol levels and high blood pressure 細節(jié)題本題的信號詞是 "adolescents, unhealthy"。本題問肥胖的孩子和青少年身體更差,據(jù)報道,比如他們有哪些疾病。解題依據(jù)第二個小標題下第二句:Studies are reporting cholesterol levels and high blood pressure in obese children and adolescents。
    9. by only 200 to 260 per day 細節(jié)題題干問減少多少卡路里能夠阻止大部分超重兒童增重。解題依據(jù)第三個小標題下第一段第二句:一些證據(jù)建議每天減少200至260的卡路里可以阻止重量獲取。
    10. eating disorders 細節(jié)題作者在文章最后闡述了一些控制肥胖的技巧,其中第四項就是不要批評那些肥胖的孩子,這不但起不了幫助作用并且可能會增加兒童飲食紊亂的幾率。由此得出答案:eating disorders。
    Part ⅢListening Comprehension
    Section A
    11.C 12. B 13. C 14. A 15. C 16. D 17. C 18. D 19. B 20. A 21. C 22. A 23. D 24. B 25. D
    11. W: I need a sweater. Do you have any navy blue ones in my size?
    M: We don't have any in navy, but there are some in light blue.
    Q: Where does the conversation most probably take place?
    12. M: Could I borrow your umbrella when I go to the shops?
    W: I'm sorry, but I'll need it myself in a few minutes.
    Q: What does the man ask the woman to do?
    13. M: These watches aren't made nowadays, are they?
    W: No. If they were, they'd be too expensive for most people.
    Q: What can you conclude about the conversation?
    14. M: Hi, Susan. I hear that you walk all the way to the office these days.
    W: Yes. I have found great pleasure in walking. That's the type of exercise I enjoy very much.
    Q: Why does the woman walk all the way to the office?
    15. M: How about the food I ordered? I've been waiting for twenty minutes already.
    W: Very sorry, sir. I'll be back with your order in a minute.
    Q: What's the woman's job?
    16. M: Angela, you look even younger than ten years ago. I remember that you used to wear glasses and have short hair.
    W: Thank you. That's nice of you to say. You know, Walter, you haven't changed at all.
    Q: What does Angela look like now?
    17. M: What's the matter?
    W: I've got a real problem. As a matter of fact, I've got several problems. Judy and I are supposed to go to the theatre tonight. The play begins at 8∶00 and I'm supposed to meet Judy at 7∶30. I'm not dressed yet. And it's already 7∶20.
    Q: What time should the woman meet Judy?
    18. W: Bob, you got the highest score in the employment test and the bosses like you.
    M: I know, Anna,but they don't have to take the person with the highest test score. I'm not sure I can make it.
    Q: Why did the man take the test?
    Conversation One
    M: Do you think young people are given too much freedom nowadays, and that as a result they've lost respect for their parents and their elders generally?
    W: I don't thinks so. My parents never interfered with my plans too much. They advised me but never forced me to do anything I didn't want to do. I was allowed to take up the career I wanted. I think I respect and love them more for this.
    M: Are you quite independent of them now?
    W: Yes. As soon as I left school and started my studies as a nurse I became independent financially. I have a government grant. It is enough for my daily life. But I still stay with them a lot, as you know.
    M: You seem very close to your parents.
    W: I am. Many young people today say they have nothing in common with their parents but I'm rather lucky because I get on very well with mine. What about you?
    M: Well, we value family life very much in my country. I'm very fond of my family, but I don't always get on very well with them. They try to control me too much.
    W: But they allow you to come to study in England on your own.
    M: Yes, but only after a lot of persuasion! Your parents treat you as an adult; my parents treat me as a child.
    W: As I said, I'm lucky. Some English parents are like yours. They interfere too much and they just refuse to understand our generation.
    Questions 19 to 22 are based on the conversation you have just heard.
    19. According to the woman, why does she respect their parents?
    20. What happened when the woman began to study nursing?
    21. What attitude did the man's parents have towards his study abroad?
    22. Which of the following statements is true according to the conversation?
    Conversation Two
    W: You don't look smart this morning. I can see you're not happy.
    M: I had never expected this would have happened to me. We had a power failure at home last night.
    W: How come? Did anyone in the family do anything wrong?
    M: You've guessed it. It was all my father's fault.
    W: What did he do?
    M: I was just watching a wonderful football feature program on TV when the lights suddenly went out.
    W: Why was that?
    M: You see, we'd just had our dinner. My mother was washing my jeans in the washing machine. And the air-conditioners were on in both rooms. I was in my room watching TV.
    W: What was your father doing then?
    M: He wanted to warm his tea in the microwave oven. He plugged it in and the fuse broke.And everything stopped all of a sudden.
    W: Your next-door neighbor is an electrician, isn't he?
    M: Yes. Luckily, he happened to be at home. He came and fixed it up. But it was half an hour later. I had already missed a lot.
    W: It was an annoying experience for a sports fan like you. But don't miss the basketball final this evening. Make sure there is no power failure tonight.
    Questions 23 to 25 are based on the conversation you have just heard.
    23.Why does the man look depressed this morning?
    24. What was the immediate cause of the power failure?
    25.What will the man probably do tonight?
    Section B
    26. B 27. D 28. B 29. D 30. C 31. A 32. C 33. B 34. A 35. D
    Passage One
    We know little about how primitive people came to use the money,but we do know some of the articles which have been used as money. During the days of ancient Rome, salt was hard to obtain. Salt for the preparation of food was considered so precious that soldiers were paid with it. This salt money was known as salarium, and from it we get our word salary.
    In some regions of Asia, tin was used for money; and the American Indian used a variety of shell beads which he called wampum. In some places special kinds of sea-shells, bird feathers, or nuts were used. Perhaps the most common money of all was an animal of some kind. In some places today, cows are still used as a kind of money. So you see, things highly valued by everybody may serve as money.
    The Chinese were the first people to use coins as money. Today most coins are round; but the coins of ancient peoples were of many shapes. Some were round, some were square or rectangular, and others were even egg-shaped or had square holes in their centers.
    Questions 26 to 28 are based on the passage you have just heard.
    26.What did ancient Rome use as money?
    27.Who first used coins as money?
    28.What is the main idea of the passage?
    Passage Two
    I had just gone to bed after a very hard day when the phone rang. It was an eccentric farmer. I had never met him before although I had often heard people talk about him. He seemed quite hysterical and he had been talking for a minute or so before I understood anything. Even then all I could make out was that someone called Milly had had a very bad accident. I hadn't the slightest idea who she was but I obviously had to go.
    It had been snowing heavily that day and I didn't know the way. I had been driving for at least an hour when I finally found his place. He was standing there, waiting for me. It seemed Milly had already died."She meant more to me than anyone...even my own wife!" he said. I could see that he had been crying. I assumed a terrible tragedy had taken place with the overtones of a possible scandal. I must admit I was even more shocked when he told me he had put her in the barn."I wouldn't leave her out in the cold!"he said.
    Milly had clearly been a secret sweetheart of his. I was about to tell him he could not expect me to cover anything up when he opened the barn door and pointed his torch at a motionless shaps on the straw."She was such a good cow! I wouldn't let anyone but a doctor touch her!"he said, and burst into tears again.
    Questions 29 to 31 are based on the passage you have just heard.
    29. Why did the speaker say that she obviously had to go?
    30. What was the weather like that day?
    31. Who did the speaker think Milly was when she saw the farmer?
    Passage Three
    What does the word "library"mean to you?Do you think a library is a large, silent room containing hundreds of books? It may surprise you to learn that there are other kinds of libraries. Most libraries do lend books, but some also lend art, music, and even toys!
    In some libraries, you can borrow an excellent reproduction of a famous painting for your home for several weeks. Then, you can return it and bring another one home.
    This is also true for records. You may choose your favorite record and take it home. There you may listen to it as often as you like. Later you may return it and try something else.
    Toy-lending is a new idea in libraries. In a toy library children's toys and games are classified by age groups just as books usually are. Children may play with anything in the library, and instead of demanding silence, toy libraries encourage children to make noise! Toy libraries not only provide toys and games for children, but also give them a place to come and meet and play with other children.
    Questions 32 to 35 are based on the passage you have just heard.
    32. What are some of the things that you can borrow from an art library?
    33. What is toy-lending?
    34. In what kind of library can children make as much noise as they want?
    35. Apart from toys and games, what else do toy libraries provide for children?
    Section C
    The automobile has many advantages. Above all, it (36) offers people freedom to go where they want when they want to. To most people, cars are also personal (37) fantasy machines that serve as (38) symbols of power, success, speed, excitement, and (39) adventure. In (40) addition, much of the world's economy is built on producing vehicles and supplying roads, services, and repairs of vehicles. Half of the world's paychecks are (41) auto-related.
    In spite of their advantages, motor vehicles have many harmful effects on human lives and on air, water, land and wildlife resources. Though we (42) tend to deny it, (43) riding in cars is one of the most dangerous things we do in our daily lives.
    Every year, (44) cars and trucks worldwide kill an average of 250,000 people, and they injure or permanently disable ten million more. (45) Half of the world's people will be involved in an auto accident at sometime in their lives.
    Motor vehicles are the largest sources of air pollution, producing a haze of smog over the world's cities. (46)In some countries, they produce at least 50% of the countries-air pollution.
    Part ⅣReading Comprehension (Reading in Depth)
    Section A
    47. L 該空內(nèi)容要求與后面的man-made對應(yīng),并且二者由both...and連接。
    48. G 根據(jù)語法結(jié)構(gòu)要求,該空要求填入一個副詞,根據(jù)上下文意思應(yīng)該選擇once。
    49. I 該空應(yīng)填入動詞,根據(jù)上下文應(yīng)選擇fed,意思為"供養(yǎng)了(一個從事經(jīng)商的民族)"。
    50. O 根據(jù)上下文應(yīng)該選擇"trees"。There were trees in plenty.(那兒生長著大量的樹木。)
    51. H 根據(jù)上下文,應(yīng)該填入surrounded。
    52. A "send moisture into the air"意思是"將水分送往空中"。
    53. F "...the roots trap minerals"意思是"樹根可以留住礦物質(zhì)"。
    54. J exploit在此意思為"開發(fā)"。
    55. B 選擇cycle構(gòu)成water cycle(水的循環(huán))。
    56. D the rhythm of life意思為"生活的節(jié)奏"。
    Section B
    Passage One
    57. C 主旨題本文共三段。第一段講日歷起源之因;第二段講作為現(xiàn)代時間概念的基礎(chǔ),古巴比倫如何劃分年月日時分秒;第三段提及先后出現(xiàn)的測量時間的各種工具,并講述"世界時"如何順應(yīng)時代發(fā)展而產(chǎn)生。A),B)和D)項都只概括了本文的部分內(nèi)容,只有C)項是對全文的總結(jié)。
    58. B 綜合判斷題C)項在文章中沒有提及,D)項不正確。本文的主題是計時方式的發(fā)展,并未強調(diào)某個民族智慧過人,A)項也不正確。
    59. C 細節(jié)題根據(jù)題干可定位于第三段前半部分,答案是C。
    60. B 細節(jié)題解題依據(jù)是"The time at Greenwich measured by the sun is..."。不過考生不一定留意了這個后置定語。相反,受"Twelve zones are west of Greenwich. Twelve are east."的影響,可能會誤選C)項。其實,這里是24個時區(qū)的"the starting point",也就是第一個時區(qū)。
    61. A 綜合判斷題C)項提到的日歷出現(xiàn)就是其中一個例證,第三段還提到sundial, hourglass, mechanical clocks and watches和Greenwich Mean Time的出現(xiàn),這都是隨著人類社會發(fā)展的需要出現(xiàn)的。C)項錯在將日歷出現(xiàn)歸因于一小部分人的高智商,真正的原因其實是"When people started farming..."。此外,Universal Time并非全宇宙通用,它只適用于全球24個時區(qū),故D)項也不正確。
    Passage Two
    62. B 細節(jié)題從文中第三段可知:"Then, in 1953, two scientists...did a very simple experiment to find out what had happened on the Primitive Earth."這說明從1953年起,人類才開始弄明白地球上的生物是怎樣由原子和分子結(jié)合而產(chǎn)生的。因此B)是正確選項。
    63. A 細節(jié)題答案從第二段開頭可直接找到:"..., scientists figured out that living things, including human bodies, are basically made of amino acids and nucleotide bases."
    64. A 細節(jié)題答案第三段中直接給出:"..., Harold. Urey and Stanley L. Miller did a very simple experiment to find out what had happened on the Primitive Earth." 緊接著作者又指出是在"...4 billion years ago..."。
    65. D 語義辨析題見原文最后一句話:"When Miller and Urey analyzed the liquid, they found that it contained..."。"當米勒和尤里對液體進行分析時,他們發(fā)現(xiàn)它包含有......"。很明顯it指的就是從句里的liquid。
    66. C 綜合判斷題文中第一段第二句話暗示了該題答案:"Plants, fish, dinosaurs, and people are made of atoms and molecules..."。
    Part ⅤCloze
    67. B 此處需要填一個謂語,從下一句可以看出,本句應(yīng)該是過去時態(tài),所以B)項正確。
    68. C 此處需填一個表示過去的副詞,C)ago指從現(xiàn)在算起若干時間以前,和動詞一般過去時一同使用。符合原文表達要求,為正確答案。
    69. A 耳聾和年老有因果關(guān)系。B)because后只能跟從句,做原因狀語,不符合原文結(jié)構(gòu)要求。because of后則跟名詞或名詞性短語,符合結(jié)構(gòu)要求。C)at和D)in均不能和old age連用。
    70. A 此處需填一個詞引導后面的從句,表示突然出現(xiàn)的情況,四個選項中只有when可以,故選[A]。
    71. D A)fell "落下,降落",指物體從上到下的垂直運動,用于此處,搭配不當。blew "(風)吹、刮",用于此處,也屬搭配不當。C)formed "形成",指事物經(jīng)歷一個發(fā)展過程之后,最終形成,這與原文所表達的意義不相符。故此,approached更合適,所以D)項為正確答案。
    72. C 在樹下躲雨,故用"under a tree"。
    73. B C)fallen "摔倒",A)thrown "扔",強調(diào)動作施者所做的"扔"的動作。D)beaten "打,敲",強調(diào)"打"的具體動作,一般用于具體意義。B)knocked "敲、擊、打",既可用于具體的,又可用于抽象的"打擊,擊倒",用于此處,符合原文表達需要,故B)項為正確答案。
    74. B A)just "剛好",表達過于精確,不符合上下文。C)for后跟一段時間,表達動作的持續(xù)過程,如果用于此處,則later不能有,因此也不能用。D)within "在......內(nèi)",表達過于精確。B)some "大約",同about。符合原文表達,因此B)項為正確答案。
    75. D 主句的伴隨狀語,表示一種伴隨的動作或狀態(tài),一般用分詞或分詞短語。A)to lie是動詞不定式,不能做伴隨狀語。C)lay是動詞lie的一般過去式,不能做伴隨狀語。B)having lain是現(xiàn)在分詞的完成體,不能做伴隨狀語。D)lying是動詞lie的現(xiàn)在分詞形式,符合原文要求。故D)項為正確答案。
    76. A 此處應(yīng)為兩個并列分句描述兩個動作。因此B)when,D)while被排除。兩個動作之間并無轉(zhuǎn)折關(guān)系,所以C)but也被排除。A)and為正確答案。
    77. C 由于他以前雙目失明,而現(xiàn)在突見光明,所以此處應(yīng)填一個轉(zhuǎn)折連詞。A)Thus "這樣";B)Therefore "因此";D)Above all "首先"。均不是轉(zhuǎn)折連詞。C)But "但是,然而",轉(zhuǎn)折連詞,為正確答案。
    78. A D)out of "在......外部"。鐘表不可能掛在屋子外,故首先排除。C)into "到......里",著重表示動作的方向,用于此處不恰當。B)through "穿過",著重指物體從某一空間中間穿過。A)across "在對面"。符合原文表達要求,為正確答案。
    79. B C)Whenever "無論何時",用于此處,與原表達意義不符。A)While,B)When,D)As都有"當......的時候"的意思。as著重表示從句動作與主句動作同時發(fā)生,持續(xù)時間不長。據(jù)此分析,as用于此處不當。when可以表示主句動作發(fā)生在從句之后,符合原文表達需要。因此B)項為正確答案。
    80. D 聯(lián)系上文,此處應(yīng)為"恢復(fù),再得到"。A)gained "得到";B)gotten "獲得"。C)reminded "使回憶起......,提醒......"。D)regained "重新得到",符合句意,為正確答案。
    81. C A)at "在(某一時間、地點)";B)in "在(地點、時間)里面";D)on "在......上面,在(某一天)",均無此意。C)from "從......(中得到,獲益)"。符合句意。
    82. B 這里指的是解釋原因,因此只有B)reason "原因"符合句意。A)result "結(jié)果";C)consequence "后果";D)content "內(nèi)容"。均無此意。
    83. A B)contributed "貢獻,捐獻"。C)sought(seek的過去式)"尋找",同look for,強調(diào)找的過程,不能表示結(jié)果。聯(lián)系下文用于此處不當。D)thought "思考,想",用于此處,意思表達欠妥。A)offered "提供,提出",用于此處意思準確,結(jié)構(gòu)正確,是正確答案。
    84. D A)because of "因為、由于";B)owing to "由于"。強調(diào)"原因和結(jié)果的關(guān)系",把"猛烈的打擊"說成"失明的原因",似乎過于牽強。C)based on "以......為基礎(chǔ)",與原文表達不符。D)as a result of "由于......的結(jié)果",強調(diào)"某事(行動等)引起的結(jié)果。
    85. B A)restore,C)have restored主動結(jié)構(gòu),不能用于此處。D)have been restored被動語態(tài)完成體表示動作已完成。既已完成,就不存在"可能(perhaps)",因此D)項用于此處不當。B)be restored被動結(jié)構(gòu),一般式,符合原表達要求,是正確答案。
    86. C D)one "一次",用于此處意思不當。A)other "別的,其他的",其后常跟復(fù)數(shù)形式。用于此處,搭配不正確。B)the other表示二者中的另一個。用于此處,意思表達有誤。C)another表示不定數(shù)目中的另一個。用于此處,意思準確,為正確答案。
    Part ⅥTranslation
    87. increased by 27%
    88. would have left for London
    89. separating the fact from the fiction
    90. as much time
    91. Owing to fierce competition