全國職稱英語考試綜合類C級課堂筆記:閱讀理解第1講5

字號:

答案及解析:來源:考試大
    1.文章標題分析:The business of wedding
    Every couple who goes to the altar(祭壇) believes ..
    A quick look at any bride magazine will reveal that …
    As the arrangements are generally complicated, there are plenty of services that ..
    What is surprising is that no one company dominates the industry. .
    What about the couple that doesn’t want to take in (?) this billion-dollar industry? They can go to city hall and get married for less than the price of a hamburger.
    2.直接看問題句和備選項,確認答案。(注意問題句和備選項的句意,結(jié)構(gòu)和用詞特點)
    1. What does the expression “this billion-dollar industry” refer to ?
    A) The budgets of weddings.
    B) The business of weddings.
    C) The planning and execution of weddings.
    D) The high wedding expense.
    分析:借助題干中的引語結(jié)構(gòu)作為答案線索,這樣找到答案相關(guān)句,在進行答案選擇時一定要注意引語的核心詞industry(工業(yè)/行業(yè)),而備選項中與該詞相對的只有B中的business,而B選項又是文章的標題(中心),因此判斷答案為B。也可借助文章中的相關(guān)句:來源:考試大
    As the arrangements are generally complicated, there are plenty of services that can be hired to help with the planning and execution of the every aspect of the wedding: planning the photographs, selecting the wedding rings, choosing the flowers, picking the honeymoon spot, and so on. One magazine lists over 350such pamphlets published of course by businesses who have something to offer. Considering that weddings do more than 12billion dollars worth of business annually in the US alone, such activity isn’t surprising.
    What is surprising is that no one company dominates the industry. It seems that when people plan for a day as special to them as a wedding, they resist standardization. They turn instead to the small local suppliers known to them or to their friends. Family members or friends often serve as photographers, caterers and musicians. This not only helps bring the wedding cost down, but makes it more personal. What about the couple that doesn’t want to take in this billion-dollar industry? They can go to city hall and get married for less than the price of a hamburger.
    考點:考察代詞(this/the)的指代內(nèi)容。
    出題點:涉及代詞的句子。
    補充:
    take in v.接受, 吸收, 理解, 包括
    take apart v. 拆開分開后將…分成許多部分
    take off: v. 脫掉(衣服等), 打折
    e.g. take the brake off松開剎車
    e.g. take 20 percent off優(yōu)惠百分之二十
    take out v. 取出
    take over v. 接管
    take up v. 用盡,耗掉或占用, 開始從事(一項職業(yè)或行當):
    e.g. take up engineering干起了工程設(shè)計這一行
    e.g. The extra duties took up most of my time.額外工作耗費了我絕大部分時間
    2. Which of the following is not mentioned?
    A) The wedding budget.
    B) The wedding breakfast.來源:考試大
    C) The wedding date.
    D) The wedding cost.
    B.分析:利用備選項中的核心詞作為答案線索,分別在文章中進行對應(yīng)的查找,確認答案:
    (第2段)A quick look at any bride magazine will reveal that plenty of attractive goods and services compete for a share of the wedding budget.(A) Besides the obvious choices of rings, dresses, flowers, and photographs, there are the less apparent expenses: a lavish cake, a rehearsal dinner, a receptions, music for both the ceremony and the reception, tips, and even napkins and matchbooks (紙板火柴)printed with the couple’s names and the wedding date.(C)
    (第4段)What is surprising is that no one company dominates the industry. It seems that when people plan for a day as special to them as a wedding, they resist standardization. They turn instead to the small local suppliers known to them or to their friends. Family members or friends often serve as photographers, caterers and musicians. This not only helps bring the wedding cost (D)down, but makes it more personal.
    考點:考察考生的細節(jié)查找能力。