距離2010年12月18日四級(jí)考試時(shí)日不多,考生朋友需要繼續(xù)加油努力。 對(duì)于占據(jù)35%的聽(tīng)力部分,以下四六級(jí)考試頻道為廣大考生提供英語(yǔ)四級(jí)聽(tīng)力考試直接,具體的考試技巧,一定會(huì)讓你多份考試的信心。
Short Conversations
題目序號(hào):11-18
及格數(shù)量:5-6道
推薦準(zhǔn)確數(shù)量:6-7題
重點(diǎn)場(chǎng)景:Airport(flight) restaurant hotel
重點(diǎn)主題:Campus life job-hutting
核心技巧:1、后句比前句重要,回答比提問(wèn)重要
2、若選項(xiàng)中個(gè)別單詞或短語(yǔ)被明顯播讀,此項(xiàng)多為錯(cuò)項(xiàng);同義詞替換選項(xiàng)正確可能性大。
3、同義詞替換(保險(xiǎn)考點(diǎn))
4、關(guān)注對(duì)話潛在規(guī)則:
例如東西斷貨、房間爆滿、考試失敗、課程作業(yè)抱怨、交通工具遲到、邀約失敗...
例一:2009年12月第16題
A) She must have paid a lot for the gym. B) She is known to have a terrific figure.
C) Her gym exercise has yielded good results. (她的健身房練習(xí)取得好的結(jié)果)
D) Her effort to keep fit is really praiseworthy.
原文:
W: I’ve been working out the gym since January. I was a bit out of shape.
M: You look terrific. It seems that your effort has paid off.(你看起來(lái)棒極了,看來(lái)努力沒(méi)有白費(fèi).)
Q: What does the man imply about the woman?
解析: 關(guān)注第二句,期間讀到的單詞全部在錯(cuò)項(xiàng)中有所體現(xiàn)。答案是C。
例二: 2008年12月第17題
A) She wants to get some sleep. B) She needs time to write a paper.
C) She has a literature class to attend. D) She is troubled by her sleep problem.
原文:
M: How about joining me for a cup of coffee?
W: I'd love to, but I'm exhausted. I was up till 3 this morning writing a paper for my literature class.
Q: Why does the woman decline the man's invitation?
解析:準(zhǔn)確答案A。用來(lái)替換I'm exhausted(疲倦),同義替換,聽(tīng)到的慎選。
Longer Conversations
題目序號(hào):19-25
及格數(shù)量:4
推薦準(zhǔn)確數(shù)量:5-6道
重點(diǎn)場(chǎng)景:Airport(flight) hotel
重點(diǎn)主題:Campus life job-hunting
核心技巧:1、視聽(tīng)基本一致。(聽(tīng)什么選什么)
2、第一句、第一回合對(duì)應(yīng)第一題答案;
3、選項(xiàng)答案為短語(yǔ)或單詞可以直選;
4、問(wèn)答式對(duì)話中,答案句經(jīng)常出題
5、請(qǐng)注意對(duì)話的主旨
例題: 2010年6月第二段長(zhǎng)對(duì)話
23.A) The pocket money British children get.
B) The annual inflation rate in Britain.
C) The things British children spend money on.
D) The rising cost of raising a child in Britain.
24.A) It enables children to live better.
B) It goes down during economic recession.
C) It often rises higher than inflation.
D) It has gone up 25% in the past decade.
25.A) Save up for their future education.
B) Pay for small personal things.
C) Buy their own shoes and socks.
D) Make donations when necessary.
答案:ACB
原文:
聽(tīng)力原文:
W: Now you’ve seen this table of figures about the pocket money children in Britain get?(Q23答案點(diǎn),首句考點(diǎn)+視聽(tīng)一致)
M: Yes. I thought it was quite interesting, but I don’t quite understand the column entitled change. Can you explain what it means?
W: Well, I think it means the change from the year before. I am not a mathematician, but I assume the rise from 70p to 90p is a rise of 25 percent.
M: Oh yes, I see. And the inflation rate is there for comparison.
W: Yes. why do you think the rise in pocket money is often higher than inflation?(Q24答案點(diǎn),視聽(tīng)一致)
M: I am sorry I’ve no idea. Perhaps parents in Britain are too generous.
W: Perhaps they are. But it looks as if children were not better off in 2001 than they were in 2002. That’s strange, isn’t it? And they seem to have been better off in 2003 than they are now. I wonder why that is.
M: Yes, I don’t understand that at all.
W: Anyway, if you had children, how much pocket money would you give them?
M: I don’t know. I think I’ll probably give them 2 pounds a week.
W: Would you? And what would you expect them to do with it?
M: Well, out of that, they have to buy some small personal things?(Q25答案點(diǎn),視聽(tīng)一致)
, but I wouldn’t expect them to save to buy their own socks, for example.
W: Yes, by the way, do most children in your country get pocket money?
M: Yeah, they do.
Q23 What is the table of figures about?
Q24 What do we learn from the conversation about British children’s pocket money?
Q25 Supposing the man had children, what would he expect them to do with their pocket money?
Passage Comprehensions
題目序號(hào):26-35
及格數(shù)量:6
推薦準(zhǔn)確數(shù)量:8道
核心技巧:1、視聽(tīng)基本一致
2、順序答題,首尾句,轉(zhuǎn)折關(guān)系等重點(diǎn)詞匯
3、注意語(yǔ)調(diào)變化,升調(diào)(疑問(wèn)句)時(shí)會(huì)出題
4、高級(jí)會(huì)出題
例題: 2007年12月第一篇短文聽(tīng)力
26. A)They care a lot about children.
B)They need looking after in their old age.
C)They want to enrich their life experience.
D)They want children to keep them company.
27.A)They are usually adopted from distant places.
B)Their birth information is usually kept secret.
C)Their birth parents often try to conceal their birth information.
D)Their adoptive parents don’t want them to know their birth parents.
28. A)They generally hold bad feeling towards their birth parents.
B)They do not want to hurt the feelings of their adoptive parents.
C)They have mixed feelings about finding their natural parents.
D)They are fully aware of the expenses involved in the search.
29. A)Early adoption makes for closer parent-child relationship.
B)Most people prefer to adopt children from overseas.
C)Understanding is the key to successful adoption.
D)Adoption has much to do with love.
答案:ABCD
原文:
When couples get married,they usually plan to have children,Sometimes,however,a couple can not have a child of their own. In this case,they may decide to adopt a child. In fact,adoption is very common today. There are about 60,000 adoptions each year in the United States alone. Some people prefer to adopt infants. Others adopt older children. Some couples adopt children from their own families,they all adopt children for the same reason. They care about children(第26題) and want to give their adopted child a happy life.
Most adopted children know that they are adopted. Psychologists and childcare experts generally think this is a good idea. However,many adopted children or adoptees have very little information about their biological parents. As a matter of fact,it is often very difficult for adoptees to find out about their birth parents because the birth records of most adoptees are usually sealed. The information is secret,(第27題)so no one can see it.
Naturally,adopted children have different feelings about their birth parents. Many adoptees want to search for them,but others do not. The decision to search for birth parents is a difficult one to make.
Most adoptees have mixed feelings about finding their biological parents. (第28題)Even though adoptees do not know about their natural parents,they do know that their adoptive parents want them,love them and will care for them.
Questions 26 to 29 are based on the passage you’ve just heard.
26.According to the speaker,why do some couples adopt children?
27.Why is it difficult for adoptees to find out about their birth parents?
28.Why do many adoptees find it hard to make the decision to search for their birth parents?
29.What can we infer from the passage?
Compound Dictation
題目序號(hào):36-46 (前八題每題0.5分,后三題每題2分)
及格數(shù)量:6分 (寫(xiě)對(duì)至少5個(gè)單詞,至少寫(xiě)出2句話的大意)
核心技巧:
1、一定要擠出至少2分鐘的時(shí)間,預(yù)覽整個(gè)文章。(考前時(shí)間或者DIRECTION時(shí)間)
2、第一遍放音時(shí)
單詞寫(xiě)出前幾個(gè)字母即可,否則你會(huì)失去聽(tīng)到下個(gè)單詞的時(shí)間。
句子盡量寫(xiě)出兩到三個(gè)單詞的開(kāi)頭。建議采取聽(tīng)到什么寫(xiě)什么的方式。
特別提示:句子的開(kāi)頭和結(jié)尾是容易被寫(xiě)出的位置。
3、 第二遍放音時(shí)
補(bǔ)全單詞。
句子繼續(xù)往后補(bǔ)充,能寫(xiě)多少寫(xiě)多少。
4、 第三遍放音時(shí)
補(bǔ)全單詞。
補(bǔ)全句子。(適當(dāng)放棄難以拼寫(xiě)的形容詞和副詞)
5、后謄寫(xiě)時(shí),檢查單復(fù)數(shù)、語(yǔ)態(tài)和語(yǔ)法。
6、利用后幾天時(shí)間復(fù)習(xí)自己總結(jié)出來(lái)的“單詞威脅”。
7、寫(xiě)句子的時(shí)候,即便是不懂的情況之下,也要盡力寫(xiě)出能夠聽(tīng)到的部分。即便是半句話,也有的得分可能。
后祝福各位考生,考試成功!
Short Conversations
題目序號(hào):11-18
及格數(shù)量:5-6道
推薦準(zhǔn)確數(shù)量:6-7題
重點(diǎn)場(chǎng)景:Airport(flight) restaurant hotel
重點(diǎn)主題:Campus life job-hutting
核心技巧:1、后句比前句重要,回答比提問(wèn)重要
2、若選項(xiàng)中個(gè)別單詞或短語(yǔ)被明顯播讀,此項(xiàng)多為錯(cuò)項(xiàng);同義詞替換選項(xiàng)正確可能性大。
3、同義詞替換(保險(xiǎn)考點(diǎn))
4、關(guān)注對(duì)話潛在規(guī)則:
例如東西斷貨、房間爆滿、考試失敗、課程作業(yè)抱怨、交通工具遲到、邀約失敗...
例一:2009年12月第16題
A) She must have paid a lot for the gym. B) She is known to have a terrific figure.
C) Her gym exercise has yielded good results. (她的健身房練習(xí)取得好的結(jié)果)
D) Her effort to keep fit is really praiseworthy.
原文:
W: I’ve been working out the gym since January. I was a bit out of shape.
M: You look terrific. It seems that your effort has paid off.(你看起來(lái)棒極了,看來(lái)努力沒(méi)有白費(fèi).)
Q: What does the man imply about the woman?
解析: 關(guān)注第二句,期間讀到的單詞全部在錯(cuò)項(xiàng)中有所體現(xiàn)。答案是C。
例二: 2008年12月第17題
A) She wants to get some sleep. B) She needs time to write a paper.
C) She has a literature class to attend. D) She is troubled by her sleep problem.
原文:
M: How about joining me for a cup of coffee?
W: I'd love to, but I'm exhausted. I was up till 3 this morning writing a paper for my literature class.
Q: Why does the woman decline the man's invitation?
解析:準(zhǔn)確答案A。用來(lái)替換I'm exhausted(疲倦),同義替換,聽(tīng)到的慎選。
Longer Conversations
題目序號(hào):19-25
及格數(shù)量:4
推薦準(zhǔn)確數(shù)量:5-6道
重點(diǎn)場(chǎng)景:Airport(flight) hotel
重點(diǎn)主題:Campus life job-hunting
核心技巧:1、視聽(tīng)基本一致。(聽(tīng)什么選什么)
2、第一句、第一回合對(duì)應(yīng)第一題答案;
3、選項(xiàng)答案為短語(yǔ)或單詞可以直選;
4、問(wèn)答式對(duì)話中,答案句經(jīng)常出題
5、請(qǐng)注意對(duì)話的主旨
例題: 2010年6月第二段長(zhǎng)對(duì)話
23.A) The pocket money British children get.
B) The annual inflation rate in Britain.
C) The things British children spend money on.
D) The rising cost of raising a child in Britain.
24.A) It enables children to live better.
B) It goes down during economic recession.
C) It often rises higher than inflation.
D) It has gone up 25% in the past decade.
25.A) Save up for their future education.
B) Pay for small personal things.
C) Buy their own shoes and socks.
D) Make donations when necessary.
答案:ACB
原文:
聽(tīng)力原文:
W: Now you’ve seen this table of figures about the pocket money children in Britain get?(Q23答案點(diǎn),首句考點(diǎn)+視聽(tīng)一致)
M: Yes. I thought it was quite interesting, but I don’t quite understand the column entitled change. Can you explain what it means?
W: Well, I think it means the change from the year before. I am not a mathematician, but I assume the rise from 70p to 90p is a rise of 25 percent.
M: Oh yes, I see. And the inflation rate is there for comparison.
W: Yes. why do you think the rise in pocket money is often higher than inflation?(Q24答案點(diǎn),視聽(tīng)一致)
M: I am sorry I’ve no idea. Perhaps parents in Britain are too generous.
W: Perhaps they are. But it looks as if children were not better off in 2001 than they were in 2002. That’s strange, isn’t it? And they seem to have been better off in 2003 than they are now. I wonder why that is.
M: Yes, I don’t understand that at all.
W: Anyway, if you had children, how much pocket money would you give them?
M: I don’t know. I think I’ll probably give them 2 pounds a week.
W: Would you? And what would you expect them to do with it?
M: Well, out of that, they have to buy some small personal things?(Q25答案點(diǎn),視聽(tīng)一致)
, but I wouldn’t expect them to save to buy their own socks, for example.
W: Yes, by the way, do most children in your country get pocket money?
M: Yeah, they do.
Q23 What is the table of figures about?
Q24 What do we learn from the conversation about British children’s pocket money?
Q25 Supposing the man had children, what would he expect them to do with their pocket money?
Passage Comprehensions
題目序號(hào):26-35
及格數(shù)量:6
推薦準(zhǔn)確數(shù)量:8道
核心技巧:1、視聽(tīng)基本一致
2、順序答題,首尾句,轉(zhuǎn)折關(guān)系等重點(diǎn)詞匯
3、注意語(yǔ)調(diào)變化,升調(diào)(疑問(wèn)句)時(shí)會(huì)出題
4、高級(jí)會(huì)出題
例題: 2007年12月第一篇短文聽(tīng)力
26. A)They care a lot about children.
B)They need looking after in their old age.
C)They want to enrich their life experience.
D)They want children to keep them company.
27.A)They are usually adopted from distant places.
B)Their birth information is usually kept secret.
C)Their birth parents often try to conceal their birth information.
D)Their adoptive parents don’t want them to know their birth parents.
28. A)They generally hold bad feeling towards their birth parents.
B)They do not want to hurt the feelings of their adoptive parents.
C)They have mixed feelings about finding their natural parents.
D)They are fully aware of the expenses involved in the search.
29. A)Early adoption makes for closer parent-child relationship.
B)Most people prefer to adopt children from overseas.
C)Understanding is the key to successful adoption.
D)Adoption has much to do with love.
答案:ABCD
原文:
When couples get married,they usually plan to have children,Sometimes,however,a couple can not have a child of their own. In this case,they may decide to adopt a child. In fact,adoption is very common today. There are about 60,000 adoptions each year in the United States alone. Some people prefer to adopt infants. Others adopt older children. Some couples adopt children from their own families,they all adopt children for the same reason. They care about children(第26題) and want to give their adopted child a happy life.
Most adopted children know that they are adopted. Psychologists and childcare experts generally think this is a good idea. However,many adopted children or adoptees have very little information about their biological parents. As a matter of fact,it is often very difficult for adoptees to find out about their birth parents because the birth records of most adoptees are usually sealed. The information is secret,(第27題)so no one can see it.
Naturally,adopted children have different feelings about their birth parents. Many adoptees want to search for them,but others do not. The decision to search for birth parents is a difficult one to make.
Most adoptees have mixed feelings about finding their biological parents. (第28題)Even though adoptees do not know about their natural parents,they do know that their adoptive parents want them,love them and will care for them.
Questions 26 to 29 are based on the passage you’ve just heard.
26.According to the speaker,why do some couples adopt children?
27.Why is it difficult for adoptees to find out about their birth parents?
28.Why do many adoptees find it hard to make the decision to search for their birth parents?
29.What can we infer from the passage?
Compound Dictation
題目序號(hào):36-46 (前八題每題0.5分,后三題每題2分)
及格數(shù)量:6分 (寫(xiě)對(duì)至少5個(gè)單詞,至少寫(xiě)出2句話的大意)
核心技巧:
1、一定要擠出至少2分鐘的時(shí)間,預(yù)覽整個(gè)文章。(考前時(shí)間或者DIRECTION時(shí)間)
2、第一遍放音時(shí)
單詞寫(xiě)出前幾個(gè)字母即可,否則你會(huì)失去聽(tīng)到下個(gè)單詞的時(shí)間。
句子盡量寫(xiě)出兩到三個(gè)單詞的開(kāi)頭。建議采取聽(tīng)到什么寫(xiě)什么的方式。
特別提示:句子的開(kāi)頭和結(jié)尾是容易被寫(xiě)出的位置。
3、 第二遍放音時(shí)
補(bǔ)全單詞。
句子繼續(xù)往后補(bǔ)充,能寫(xiě)多少寫(xiě)多少。
4、 第三遍放音時(shí)
補(bǔ)全單詞。
補(bǔ)全句子。(適當(dāng)放棄難以拼寫(xiě)的形容詞和副詞)
5、后謄寫(xiě)時(shí),檢查單復(fù)數(shù)、語(yǔ)態(tài)和語(yǔ)法。
6、利用后幾天時(shí)間復(fù)習(xí)自己總結(jié)出來(lái)的“單詞威脅”。
7、寫(xiě)句子的時(shí)候,即便是不懂的情況之下,也要盡力寫(xiě)出能夠聽(tīng)到的部分。即便是半句話,也有的得分可能。
后祝福各位考生,考試成功!