The Story of Lani
Five—year-old Lani still takes seven medicines with her breakfast every morning.“She’s very good about it,”says her father David.Lani is alive today because of her father David,in more than one way;when she was one year old she received part of her father’s liver in a liver—transplant operation.Lani was born with a liver illness. (46)Doctors advised that a transplant was the only way in which she would live.
The operation lasted 12 hours and needed two teams,one for the father and one for the daughter. (47)In these cases,the donor’s liver grows to normal size in about eight weeks, and the child’s liver becomes smaller.
Lani spent three weeks in hospital after the operation.Because the receiver’s body tries to reject the new organ,the patient has to be given special drugs. (48)
Although David left hospital after 10 days,he didn’t return to work until after three months. In order to reach the liver, the doctors have to cut through the stomach wall,which is strong and full of muscle.It therefore takes a long time to recover after this operation.
So far,only 16 of these liver—transplant operations have been carried out in Britain. (50)Doctors say,“If possible,we prefer to take a liver from a dead donor, usually a parent.”
Lani still has to look after her health,and she gets more tired than other children of the same age,but doctors hope that she will continue to get stronger and stronger.
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.
B While these drugs are given,it is important that the patient does not catch any illness,not even a cold.
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.
D David quickly recovered from the operation.
E However, they are more common in North America and Japan.
F David was finally able to ride his bike again after about a year.
答案及解析:
1.文章標題分析: The Story of Lani
Five—year-old Lani still takes seven medicines with her breakfast every morning.“She’s very good about it,”says her father David.Lani is alive today because of her father David,in more than one way;when she was one year old she received part of her father’s liver in a liver—transplant operation
2. 被選項分析:
思路:
表意簡單的可能是干擾項;表意復雜的往往是答案;
有關系的被選項通常出答案;
代詞,定冠詞結構是解題線索;
邏輯連詞,副詞是解題線索;
與文章主題一致可能是答案;
特殊句子:轉折句,事實舉例句,總結句,觀點句等特殊句可能是答案。
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
B While these drugs are given,it is important that the patient does not catch any illness,not even a cold.(these drugs的出現(xiàn)暗示前句中應該有具體的藥品與these drugs呼應)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
F David was finally able to ride his bike again after about a year.(結果句)
3.直接解題:
思路首先處理段落中位置比較特殊的空格:
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
B While these drugs are given,it is important that the patient does not catch any illness,not even a cold.(these drugs的出現(xiàn)暗示前句中應該有具體的藥品與these drugs呼應)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
F David was finally able to ride his bike again after about a year.(結果句)
Lani spent three weeks in hospital after the operation.Because the receiver’s body tries to reject the new organ,the patient has to be given special drugs. (48)
B. 分析:空格前出現(xiàn)了special drugs正好與B中的these drugs呼應。
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
F David was finally able to ride his bike again after about a year.(結果句)
Although David left hospital after 10 days,he didn’t return to work until after three months. In order to reach the liver, the doctors have to cut through the stomach wall,which is strong and full of muscle.It therefore takes a long time to recover after this operation.(49)
F.分析:首先在被選項中排除D(與原文語意矛盾),由于是位于段落的最后一句,所以在這個位置上出現(xiàn)結果句,觀點句,總結句的可能性。這樣因此判斷F合適(F是結果句。)
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
Five—year-old Lani still takes seven medicines with her breakfast every morning.“She’s very good about it,”says her father David.Lani is alive today because of her father David,in more than one way;when she was one year old she received part of her father’s liver in a liver—transplant operation.Lani was born with a liver illness. (46)Doctors advised that a transplant was the only way in which she would live.
A. 分析: A合適:A(六個月大的時候做手術但沒有成功)是因,空格后句的內(nèi)容是果(醫(yī)生建議只有移植肝臟才能救Lani)。
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
The operation lasted 12 hours and needed two teams,one for the father and one for the daughter. (47)In these cases,the donor’s liver grows to normal size in about eight weeks, and the child’s liver becomes smaller.
C.分析:空格后句中提到“在這些病理中,捐贈者的肝臟..”,空格前句提到“這場手術持續(xù)了..”,由此可見空格前后句的內(nèi)容都涉及到一次具體的手術,因此判斷C正確。
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
So far,only 16 of these liver—transplant operations have been carried out in Britain. (50)Doctors say,“If possible,we prefer to take a liver from a dead donor, usually a parent.”
E. 分析: 空格前句是客觀事實陳述句,有關在英國肝臟移植的情況講述,而E中對應的提到了北美和日本的情況,而且在語意上形成對比:一個不多,而一個普遍,很符合邏輯的發(fā)展,因此判斷E正確。
Five—year-old Lani still takes seven medicines with her breakfast every morning.“She’s very good about it,”says her father David.Lani is alive today because of her father David,in more than one way;when she was one year old she received part of her father’s liver in a liver—transplant operation.Lani was born with a liver illness. (46)Doctors advised that a transplant was the only way in which she would live.
The operation lasted 12 hours and needed two teams,one for the father and one for the daughter. (47)In these cases,the donor’s liver grows to normal size in about eight weeks, and the child’s liver becomes smaller.
Lani spent three weeks in hospital after the operation.Because the receiver’s body tries to reject the new organ,the patient has to be given special drugs. (48)
Although David left hospital after 10 days,he didn’t return to work until after three months. In order to reach the liver, the doctors have to cut through the stomach wall,which is strong and full of muscle.It therefore takes a long time to recover after this operation.
So far,only 16 of these liver—transplant operations have been carried out in Britain. (50)Doctors say,“If possible,we prefer to take a liver from a dead donor, usually a parent.”
Lani still has to look after her health,and she gets more tired than other children of the same age,but doctors hope that she will continue to get stronger and stronger.
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.
B While these drugs are given,it is important that the patient does not catch any illness,not even a cold.
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.
D David quickly recovered from the operation.
E However, they are more common in North America and Japan.
F David was finally able to ride his bike again after about a year.
答案及解析:
1.文章標題分析: The Story of Lani
Five—year-old Lani still takes seven medicines with her breakfast every morning.“She’s very good about it,”says her father David.Lani is alive today because of her father David,in more than one way;when she was one year old she received part of her father’s liver in a liver—transplant operation
2. 被選項分析:
思路:
表意簡單的可能是干擾項;表意復雜的往往是答案;
有關系的被選項通常出答案;
代詞,定冠詞結構是解題線索;
邏輯連詞,副詞是解題線索;
與文章主題一致可能是答案;
特殊句子:轉折句,事實舉例句,總結句,觀點句等特殊句可能是答案。
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
B While these drugs are given,it is important that the patient does not catch any illness,not even a cold.(these drugs的出現(xiàn)暗示前句中應該有具體的藥品與these drugs呼應)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
F David was finally able to ride his bike again after about a year.(結果句)
3.直接解題:
思路首先處理段落中位置比較特殊的空格:
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
B While these drugs are given,it is important that the patient does not catch any illness,not even a cold.(these drugs的出現(xiàn)暗示前句中應該有具體的藥品與these drugs呼應)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
F David was finally able to ride his bike again after about a year.(結果句)
Lani spent three weeks in hospital after the operation.Because the receiver’s body tries to reject the new organ,the patient has to be given special drugs. (48)
B. 分析:空格前出現(xiàn)了special drugs正好與B中的these drugs呼應。
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
F David was finally able to ride his bike again after about a year.(結果句)
Although David left hospital after 10 days,he didn’t return to work until after three months. In order to reach the liver, the doctors have to cut through the stomach wall,which is strong and full of muscle.It therefore takes a long time to recover after this operation.(49)
F.分析:首先在被選項中排除D(與原文語意矛盾),由于是位于段落的最后一句,所以在這個位置上出現(xiàn)結果句,觀點句,總結句的可能性。這樣因此判斷F合適(F是結果句。)
A She had one operation when she was six weeks old,which was not successful.(細節(jié)句。)
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
Five—year-old Lani still takes seven medicines with her breakfast every morning.“She’s very good about it,”says her father David.Lani is alive today because of her father David,in more than one way;when she was one year old she received part of her father’s liver in a liver—transplant operation.Lani was born with a liver illness. (46)Doctors advised that a transplant was the only way in which she would live.
A. 分析: A合適:A(六個月大的時候做手術但沒有成功)是因,空格后句的內(nèi)容是果(醫(yī)生建議只有移植肝臟才能救Lani)。
C In this operation a piece of liver, weighing about 250--300 grams,was removed from the father and transplanted into the daughter.(細節(jié)句。this operation的出現(xiàn)暗示前句中應該具體說明是什么樣的手術)
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
The operation lasted 12 hours and needed two teams,one for the father and one for the daughter. (47)In these cases,the donor’s liver grows to normal size in about eight weeks, and the child’s liver becomes smaller.
C.分析:空格后句中提到“在這些病理中,捐贈者的肝臟..”,空格前句提到“這場手術持續(xù)了..”,由此可見空格前后句的內(nèi)容都涉及到一次具體的手術,因此判斷C正確。
D David quickly recovered from the operation.(細節(jié)句(結果句)。 )
E However, they are more common in North America and Japan.(they的出現(xiàn)暗示前句中應該有復數(shù)名詞或their/they/them與they相呼應。)
So far,only 16 of these liver—transplant operations have been carried out in Britain. (50)Doctors say,“If possible,we prefer to take a liver from a dead donor, usually a parent.”
E. 分析: 空格前句是客觀事實陳述句,有關在英國肝臟移植的情況講述,而E中對應的提到了北美和日本的情況,而且在語意上形成對比:一個不多,而一個普遍,很符合邏輯的發(fā)展,因此判斷E正確。